top of page

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 
TRAVELIFE

ÇEVRESEL ETKİLERİN AZALTILMASI
Kriter No: 45, 46, 47, 49, 50, 59, 60, 67, 68, 69, 70, 71, 76, 81, 82, 98, 162

Neden?

Amaç

Enerji ve su kullanımınızı izlemek ve en aza indirmek, tesisinizin karbon ayak izini, genel kirliliği azaltmanın ve işletmenizin tükettiği kaynakları kontrol etmenin önemli bir yoludur.

 

Hedef

  • Çevresel etkilerinizi en aza indirmeye yardımcı olacak belirli prosedürleri uyguladığınızdan emin olmak.

Ne?

Tüm enerji tesisatınızın (kazanlar, klimalar, vs.) düzenli olarak bakımdan ve servisten geçirildiğini gösterecek kanıtınız var mı?

Tüm su tesisatları ve makineler (borular/pompalar/ısıtma/soğutma) düzenli olarak bakımdan ve servisten geçiriliyor mu?

Kriter No: 45 + 60
Bakım

Nasıl?

Tüm ekipmanınızın üretici talimatlarına göre uygun şekilde temizlenmesini ve bakımının yapılmasını sağlayan bir bakım programınız var mı?

 

Bu sorunları kontrol etmeyi ve hemen düzeltmeyi içeren düzenli bir program mı? Örneğin, sızıntılar, genel aşınma ve yıpranma, kir ve toz.

 

Bu program, su, enerji ve/veya kimyasallar kullanan veya atık üreten (atık su ve genel kirlilik dahil) her türlü armatür, tesisat ve ekipmanı kapsıyor mu? Bunlar, kazanlar, klima sistemleri, güneş panelleri, borular, havuzlar, banyo armatürleri, elektrikli ekipmanlar, araçlar, makineler, sulama sistemleri vb. içerir.

 

Bu bakımların kayıtlarını tutuyor musunuz?

 

Ne?

Misafir alanlarının en azından %50’sinde aydınlatma için düşük enerji teknolojisi kullanıyor musunuz? (İlk denetim için geçerli değildir)

Kriter No: 46
Önlemler

Nasıl?

Misafir alanlarının en az %50’sinde enerji verimli aydınlatma var mı? Buna misafir odaları ve genel mekanlar dahildir.

 

Destek

Bu kriterin uygunluğunu denetçi saha ziyareti sırasında yapacaktır. Bu misafir odaları ve genel mekanları gezerken olabileceği gibi, teknik servis elektrik deposunda bulunan yedek aydınlatma ekipmanlarını inceleyerekte yapabilir.

Kriter No: 47 + 49 + 50
Önlemler

Ne?

Gerekmediğinde ışıkların söndürülmesini sağlayacak sistemler kullanıyor musunuz? (örn. sensörler, zamanlama cihazları, ışık kapatma ilkeleri, vs.)

Ekipmanların doğru kullanılmasını ve kullanılmadıkları zaman kapatılmasını sağlamak amacıyla sensörler, zamanlayıcılar, yazılı talimatlar veya diğer kontrol yöntemleri kullanıyor musunuz?

Misafir odalarında ısıtıcıyı ve klimayı otomatik olarak kapatmak için kullanılan cihazlar yoksa misafirlere ısıtıcıyı veya klimayı kullanırken pencereleri ve kapıları kapatmalarını söyleyen kolay görülür ve net bilgiler sağlıyor musunuz?

Nasıl?

Gereksiz enerji kullanımını önleyecek sistemleriniz var mı? Bu sistemler, zamanlayıcılar ve sensörler gibi teknolojilerin yanı sıra misafirlere ve personele ne yapacaklarını hatırlatan işaretler gibi şeyleri içerebilir. Personelinizin izlediği standart operasyon prosedürlerine de dahil edilebilirler. Bu sistemler aşağıdakileri içermelidir:

 

  • Işıkların ve diğer elektrikli ekipmanların ihtiyaç duyulmadığında kapatıldığından emin olma.

  • Gerekmediğinde veya optimum oda sıcaklığı karşılandığında ısıtma ve iklimlendirme sistemlerinin kapatıldığından emin olmak. Bu, kapılar ve pencereler açıkken misafirlerin klima veya iklimlendirme sistemlerini açık bırakmalarını önlemek için önlemler almayı içerir.

  • Ekipmanın maksimum verimlilikte çalışması için nasıl doğru kullanılacağına ilişkin talimatlar. Örneğin, buzdolabı kapılarını kapatmak, çamaşır ve bulaşık makinelerini doğru şekilde yüklemek.

 

Destek

Kriter 50: Misafir odalarında balkon kapısı ve pencere(ler) var ise, dışarı açılan bütün kapı ve penceler için klima sistemini kapatan anahtar bulunmalı veya kapı ve pencereler veya uygun bir yerde asılı etiketler bulunmalıdır.

Enerji -Mutfak Ekipmanları.jpg

İnfografiği indirmek için resme tıklayın

20190514_141158.jpg
20190514_141215.jpg

Örnek bilgilendirmeler (TL bazlı fiyat 2019 yılına aittir)

Kriter No: 59 + 68 + 69 + 70 + 71

Ne?

Tüm su tesisatları ve makineler (borular/pompalar/ısıtma/soğutma) doğru bir şekilde ve sızıntı olmadan çalıştırılıyor mu?

Bahçelerinizi sularken suyu boşa harcamaktan kaçınmak için teknolojiler ve/veya yönetim sistemleri (personel eğitimi, planlanmış sulama zamanları, vs.) kullanıyor musunuz?

Su israfını önlemek için çamaşırhanenizi en iyi şekilde işletiyor musunuz? (Makineleri tam dolu çalıştırmak, lekelere ön işlem uygulamak ve sürtünmeli çamaşır yıkama topları kullanmak gibi)

Havluların ve yatak çarşaflarının gereksiz şekilde yıkanmasını azaltacak bir prosedürünüz var mı?

Havuzlarınız su israfını azaltacak şekilde mi temizleniyor (Manuel ve mekanik süreçler, filtre bakımı, vs.) ve bunu kanıtlayabilir misiniz?

Destek

Kriter 59: Bütün havuz makine daireleri, kazan dairesi, hidrofor dairesi, bahçe sulama sistemi kontrol edilerek, SU KAÇAKLARI giderilmelidir.

 

Kriter 68: Bahçe sulama işlemini akşam, gece veya sabah erken saatlerde yapmalısınız. Gün içerisinde yapılan sulama işlemi için, neden yapıldığı ile (yeni dikim çim, yanma vs. gibi) ilgili makul açıklamanız olmalıdır.

Elle yapılan sulamalarda, yazılı bir sulama programı ve yapılan sulamaların kayıtları bulunmalıdır.

Kriter 71: Havuz ters yıkamanın nasıl ve ne SÜRE ile yapılacağı yazılı hale getirilmeli ve bütün havuz makine dairelerine asılmalıdır.

Nasıl?

Gereksiz su kullanımını önleyecek sistemleriniz var mı? Bu sistemler, zamanlayıcılar ve sensörler gibi teknolojilerin yanı sıra misafirlere ve personele ne yapacaklarını hatırlatmak için işaretler gibi şeyleri içerebilir. Personelinizin izlediği standart operasyon prosedürlerine de dahil edilebilirler. Bu sistemler aşağıdakileri içermelidir:

 

  • Su kullanan tesisatların ve ekipmanların doğru çalıştırıldığından ve sızıntı olmadığından emin olun. Bu, kazanlar, klima sistemleri, borular, pompalar, havuzlar, banyo armatürleri, sulama sistemleri ve benzeri şeyleri içerir.

  • Arazinizi sularken su israfını önleyen sistem ve prosedürlere sahip olmak.

  • Çamaşırhanenizin olabildiğince verimli çalıştırıldığından emin olun. Örneğin, optimum yükleme için üretici talimatlarını takip etmek, doğru dozda çamaşır deterjanı kullanmak vb.

  • Yıkanan çamaşırların miktarını azaltmak için (tesis içinde veya dışında) bir misafir havlu ve çarşaf yeniden kullanım programını uygulamak ve ısrarla takip etmek.

Yüzme havuzları ve diğer su eğlencelerinin/su ile ilgili özelliklerinin mümkün olan en verimli şekilde bakımının ve temizliğinin sağlanması. Örneğin, personel için, ters yıkamanın ne zaman yapılması ve her adımın ne kadar sürmesi gerektiğini açıklayan net bir ters yıkama prosedürü göstermelisiniz. Ayrıca yüzme havuzu temizliği için düzenli bir bakım programınız olmalıdır.

 

çamaşır makine tam dolu-2.jpg

İnfografiği indirmek için resme tıklayınız.

Kriter No: 67

Ne?

Misafir alanları ve genel mekanlardaki su akışının (debinin) aşağıdakilerden fazla olmadığını gösterecek kanıtınız var mı?

Duşlar = 10 lt/dak

Lavabolar = 5 lt/dak Tuvaletler = Her sifonda 6.5 lt

Pisuarlar = Her sifonda 2 lt

Veya Bu Travelife ile çalışmanızın ilk yılıysa, bunları gelecek 2 yıl içerisinde başarmanızı sağlayacak bir planınız var mı?

Nasıl?

Maksimum su akış hızlarının (aşağıda gösterilmiştir) karşılandığında emin olmak için adımlar attınız mı? Bu, misafir odaları ve genel mekan alanlarında su basıncının ayarlanması veya akış sınırlayıcılar (su tasarruf kartuşu) gibi ekipmanların montajını içerebilir.

 

  • Duşlar: dakikada en fazla 10 litre.  

  • Lavabolar: dakikada en fazla 5 litre.

  • Tuvalet rezervuarları: sifon başına en fazla 6.5 litre.

  • Pisuarlar: sifon başına en fazla 2 litre.

Bu Travelife ile çalışmanızın ilk yılıysa, bunları gelecek 2 yıl içerisinde başarmanızı sağlayacak bir planınız var mı?

Kriter No: 76 + 81 + 82 + 98

Ne?

İş için kağıt yerine elektronik sistemler (örn. verileri kaydetme, kayıt tutma, vs.) ve personel ve misafirlerle iletişim kurmak için kağıt yerine elektronik sistemler (örn, e-postalar/TV vs.) kullanıyor musunuz? (İlk denetim için geçerli değildir)

Yiyecek israfından kaçınmak için yiyeceklerin son kullanma tarihleri geçmeden kullanılmasını ve ilk önce daha eski ürünlerin kullanılmasını sağlamak için kullandığınız bir sisteminiz var mı?

Tesis genelinde (misafir gözü önünde ve misafirin görmediği yerler) yeterli ve açıkca etiketlenmiş geri dönüşüm kutuları var mı? Personelinize, konuklarınıza ve diğer ziyaretçilere bunlardan söz ediyor musunuz?

Dezenfektanları, yalnızca yasal hijyen gerekliliklerine uymak için, gerekli olduğunda mı kullanıyorsunuz?

Destek

Kriter 81: Mal kabul sırasında, depolarda ve mutfak içerisinde, ürünlerin işletmeye girişi tarihleri ve üretim tarihleri etiketlenmeli ve İLK GİREN İLK ÇIKAR (FİFO) prensibine uygun çalışma yapılmalıdır.

Nasıl?

Atıkları ve kimyasalların kullanımını azaltmak için uyguladığınız sistemler var mı? Bu sistemler şunları içermelidir:

 

  • En eski ürünlerin her zaman ilk olarak kullanılmasını sağlamak için yiyecek ve içecek malzemelerinizde stok rotasyonu sağlamak.

  • Dezenfektanların yalnızca yasal hijyen gereklilikleri uyulması gerektiğinde kullanılmasını sağlamak.

 

Hem personel ve hem de misafir alanları için tesisinizde çok sayıda geri dönüşüm kutusu olduğundan emin oldunuz mu? Misafirlerin, personelin, yükleniciler ve diğer ziyaretçilerin bunları kolayca bulabilmeleri ve bunları nasıl kullanacaklarını anlayabilmeleri için açıkça etiketlenmelidirler.

 

İkinci Travelife denetiminiz için, mümkün olan her yerde basılı malzemelerden kaçındığınızı da göstermeniz gerekecektir.

 

GGYS - Gıda Hazırlık- FIFO.jpg

İnfografiği indirmek için resme tıklayınız.

Kriter No: 162

Ne?

Konuklarınıza ve çalışanlarınıza toplu taşıma araçlarını kullanma konusunda bilgi veriyor musunuz? için geçerli değildir)

Nasıl?

Bölgenizde toplu taşıma varsa, misafirlere ve çalışanlara bunları nasıl kullanabilecekleri hakkında bilgi veriyor musunuz?

Destek

Toplu taşıma olarak otobüs, dolmuş, tramvay, tren vb. kast edilmektedir. Hatlar ile ilgili bilgiler (nerede, ne sıklıkla, kaç TL) hem misafir ve hem de çalışanlar için görülür bir şekilde yayınlanmalıdır.

stay better travelife.png
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page